Om de treasuryfunctie goed uit te kunnen oefenen is het belangrijk om een zo goed mogelijke inschatting van de renteontwikkelingen te maken. Dat is soms lastig voorspelbaar. Of de rente gaat stijgen of dalen hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld van de economische groei, het begrotingssaldo van het Rijk, de inflatie, het consumentenvertrouwen, de politieke spanningen in de wereld en de rentevisie van grote banken.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de afgelopen jaren veel geld in de economie gestoken. Hiermee wilden ze de tegenvallende voorspellingen voor economische groei en inflatie tegengaan. Dit drukte de rente naar een heel laag niveau. De rente was zelf een aantal jaren negatief.
Afgelopen twee jaar heeft de ECB door de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne de rente verhoogd van 0,00% naar 4,50%. In juni 2024 heeft de ECB als gevolg van de dalende inflatie de rente verlaagd naar 3,75%. Op 12 september heeft de ECB de rente verder verlaagd naar 3,5%. In een toelichting wijst de ECB naar de laatste inflatiecijfers uit de eurozone. Die kwamen in augustus uit op 2,2%. Met een hoge rente probeert de ECB de prijsverhogingen terug te dringen naar een structureel niveau van 2%. De ECB verwacht dat de inflatie over heel dit jaar uitkomt op 2,5%, vooral omdat de energieprijzen later dit jaar vermoedelijk weer wat stijgen. De verwachting is dat de inflatie in 2025 uitkomt op 2,2% en in 2026 op 1,9%. De ECB denkt dat de inflatie genoeg onder controle is om wat gas terug te nemen.